تاريخ انتشار :شنبه 27 می 2017.::. ساعت : 6:29 ق.ظ
فاقدديدگاه

نسیم امید به شهر مشهد رسید

پدیده و شگفتی سازی بسیار مهم و قابل توجه  در انتخابات ۲۹ اردیبهشت ۹۶، پیروزی کامل لیست اصلاح طلبان و اعتدال گرایان در انتخابات شورای شهر مشهد است. در مشهد مقدس، لیست امید تمام کرسی های شورای شهر پنجم را به دست آورد.

با پیروزی لیست اصلاح طلبان در انتخابات شوای مشهد، اعضای کنونی این شورا(دوره چهارم) که اصولگرا هستند کرسی های شورای شهر مشهد را باید به منتخبان جدید این کلانشهر واگذار کنند.

یک تصمیم بسیار مهم و تاثیرگذار شورای شهر چهارم شهر مشهد، انتخاب «سیدصولت مرتضوی باباحیدری» به عنوان شهردار این کلانشهر بود و این اتفاق در مهر ماه ۱۳۹۲ رخ داد. صولت مرتضوی، در دولت محمود احمدی نژاد و در زمانی که سردار مصطفی محمدنجار، وزیر کشور بود معاونت  سیاسی وزارت کشور را عهده دار شد.

سیدصولت مرتضوی باباحیدری که متولد باباحیدر استان چهارمحال و بختیاری است، در اردیبهشت ۱۳۹۰ با حکم محمدنجار وزیر وقت کشور، به عنوان رئیس ستاد انتخابات کشور منصوب شد.
صولت مرتضوی، اندکی پس از تشکیل دولت حسن روحانی، از وزارت کشور رفت و شورای شهر چهارم مشهد او را به عنوان شهردار منصوب کرد.

*مردم مشهد چگونه «پدیده» شدند؟!   
بحث مشهد است و بحث پدیده و این کلیدواژه «پدیده»، کلمه ای آشنا برای مردم مشهد است. اما جدا از منظرهای دیگر از جمله اقتصادی و ورزشی، واژه کلیدی پدیده را در خصوص انتخابات شورای شهر مشهد بررسی می کنیم.

محمدرحیم نوروزیان فرماندار مشهد در عصر روز یک شنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶  در جمع خبرنگاران مستقر در ستاد انتخابات فرمانداری مشهد، نتایج انتخابات شورای شهر مشهد را اعلام کرد و اسامی منتخبان انتخابات شورای این شهر را بر زبان آورد.

بر اساس اعلام فرماندار مشهد، این ۱۵ کاندیدا که همگی از لیست اصلاح طلبان و اعدتال گرایان بودند، پدیده انتخابات شدند:
امیر شهلا، شهنار رمارم، بتول گندمی، احمد نوروزی، محمدرضا حیدری، علیرضا شهریاری، احسان اصولی صفار، حمیدرضا موحدی زاده، سیدمسعود ریاضی مظلومی، محمدحسین ودیعی، رمضان علی فیضی، محمدهادی مهدی نیا، مجتبی بهاروند، محمد حاجیان شهری و سیدمحسن حسینی پویا.

بی پایه و اساس نیست اگر گفته شود که مردم مشهد با مشارکت گسترده و قابل توجه سیاسی خود در رای دادن، پدیده انتخابات شورای شهر شده و شگفتی ساز شدند.

پدیده شدن مردم شهر مشهد و پدیده سازی آنها در انتخاب ۱۵ عضو اصلی شورای شهر مشهد، نشانگر تحول فکری و اجتماعی می تواند باشد. رگه هایی از این تحول را می توان در این اظهار نظر یکی از هموطنان که در مشهد زندگی می کند، پیدا کرد که پس از رقم خوردن پدیده انتخاباتی توسط مردم مشهد، گفته است:
«به امید خدا دیدار در انتخابات شورای اسلامی و تکرار این حرکت غرورآفرین و انتخاب نمایندگان اصلاح طلب در مجلس شورای اسلامی و پایان سلطه اصولگرایان».

اظهار نظر این هموطن اهل مشهد، فعلا در حد یک ایده و آرزو است و درباره این که آیا مردم مشهد در انتخابات دوره یازدهم مجلس، دست به یک خانه تکانی می زنند و نمایندگانی متفاوت از نمایندگان فعلی مشهد به پارلمان کشور می فرستند، پیشاپیش نمی توان قضاوت کرد و باید منتظر ماند و دید اقدام سیاسی و انتخاباتی مردم مشهد در انتخابات بعدی مجلس و در اسفند سال ۱۳۹۸ چگونه خواهد بود.

*مشارکت یک میلیون و ۴۲۲ هزار نفری مردم مشهد
کل جمعیت استان خراسان رضوی طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ حدود ۶ میلیون و ۴۳۴ هزار نفر است. به گفته مسعود محولاتی، مدیر کل امور سیاسی استانداری خراسان رضوی تعداد ۴ میلیون و ۳۱۳ هزار نفر واجد شرایط رای دادن در انتخابات ۲۹ اردیبهشت بوده اند. محمدرحیم نوروزیان فرماندار مشهد تعداد کل واجدین شرایط رای در کل استان را ۴ میلیون و ۳۱۴ هزار نفر اعلام کرده بود.

طبق آمار سرشماری سال ۱۳۹۵ تعداد ۳ میلیون و ۳۷۲ هزار و ۶۶۰ نفر در مشهد زندگی می کنند و این شهر، دومین کلانشهر پُر جمعیت کشور بعد از تهران است.
فرمانداری مشهد در اطلاعیه ای رسمی، اسامی ۸۵۷ نامزد تایید صلاحیت برای انتخابات شهر را در اواسط اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرده بود

آمار افراد واجد شرایط رای در شهر مشهد برای انتخابات سال ۱۳۹۶ یافت نشد. عبدالله ارجاعی، معاون سیاسی فرماندار مشهد برای انتخابات سال ۱۳۹۲ گفته بود که ۷۰ درصد جمعیت  بیش از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفری مشهد واجد شرایط رای هستند.
اگر این گفته معاون فرماندار وقت مشهد را مبنا قرار بدهیم با توجه به سرشماری سال ۱۳۹۵، به رقم تقریبی ۲ میلیون و ۳۶۰ هزار افراد واجد شرایط رای برای سال ۹۶
می رسیم.
مطابق سخنان مسئولان کنونی این شهر، در انتخابات پنجمین دوره شورای شهر مشهد، تعداد آرای ریخته شده به صندوق ها بالغ بر یک میلیون و ۴۲۲ هزار  بوده است که یک میلیون و ۲۲۵ هزار آن به عنوان رای صحیح قلمداد شده.

بر اساس آماری که فرماندار مشهد اعلام کرده است می توان متوجه شد که فقط تعداد ۱۵ نفر از منتخبان دوره پنجم شورای شهر مشهد بیش از ۲۰۰ هزار رای کسب کرده که تمام آن افراد منتخب از لیست اصلاح طلبان هستند و رای بقیه کاندیداها از رتبه ۱۶ (اولین عضو علی البدل) انتخابات مشهد و رتبه های پایین تر از ۱۶ از میزان ۱۶۳ هزار و ۲۴۵ رای شروع به کاستن می کند. تعداد رای نفر رتبه ۲۵ (نفر دهم علی البدل) بالغ بر ۱۲۱ هزار است.

*نفر اول انتخابات مشهد با ۲۵۶ هزار رای
بر اساس اعلام فرمانداری مشهد، نفر نخست منتخبان شورای شهر مشهد که «امیر شهلا» بوده است تعداد ۲۵۶ هزار و ۱۲۴ رای کسب کرده است.

امیر شهلا، دکترای مدیریت دارد، در دولت اصلاحات بخشدار قلندر آباد فریمان بوده، در سال ۱۳۸۰ رئیس روابط عمومی سازمان عمران شهرداری مشهد بوده، در دوره ۸ ساله دولت های احمدی نژاد در بخش خصوصی فعالیت کرده و مهمتر این که عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان(صادق خرازی رئیس شورای مرکزی حزب) است.

امیر شهلا در سال ۱۳۹۴ و برای انتخابات مجلس دهم از حوزه انتخابیه مشهد و کلات ثبت نام کرده بود. او پس از ثبت نام در فرمانداری مشهد برای انتخابات مجلس گفته بود: «تنها سرمایه من، سرمایه اجتماعی در بین مردم و صداقت است که  از هر سرمایه مادی و پول، مهمتر است».

در انتخابات دوره دهم مجلس که در اسفند ۱۳۹۴ برگزار شد امیر شهلا تایید اصلا نشد یا به تعبیر دیگر ردّ صلاحیت شد و او نتوانست بر یکی از ۱۸ کرسی استان خراسان رضوی در مجلس تکیه بزند.
امیر شهلا، در اردیبهشت ۱۳۹۶ نفر اول انتخابات شورای شهر شهر در دوره پنجم شده. بر این اساس، یکی از ۱۵ کرسی شورای شهر مشهد در دوره آتی که تشکیل خواهد شد به او تعلق گرفته است و البته با اتکا به رای مردم.

*شهناز رمارم، با ۲۵۳ هزار نفر دوم انتخابات دوره پنجم
نفر دوم منتخبان شهر مشهد، شهناز رمارم است با تعداد ۲۵۳ هزار و ۳۵۹ رای.
نفر پانزدهم منتخبان که از لیست اصلاح طلبان است و سیدمحسن حسینی پویا نام دارد موفق شده تعداد ۲۰۰ هزار و ۶۸۹ رای از شهروندان مشهد رای کسب کند. نفر شانزدهم انتخابات شورای شهر مشهد که اولین عضو علی البدل است ۱۶۳ هزار رای به دست آورده است.

*نفر اول انتخابات دوره چهارم با ۸۳ هزار رای

در حالی که نفر اول منتخبان شورای شهر پنجم مشهد در انتخابات اردیبهشت سال ۱۳۹۶  تعداد ۲۵۶ هزار رای کسب کرده است، در دوره قبل یعنی دوره چهارم، نفر اول منتخبان شورای شهر مشهد فقط تعداد ۸۳ هزار و ۷۵۰ رای به دست آورد.
به این ترتیب سطح مشارکت پایین مردم مشهد در انتخابات شورای شهر رد سال ۱۳۹۲ به نفع کاندیداهای اصولگرا تمام شده بود و حاصل انتخابات سال ۱۳۹۲ رسیدن صولت مرتضوی به قدرت در حوزه مدیریت شهری مشهد بود.

*سطح مشارکت شورای چهارم مشهد
سید عبدا… ارجاعی معاون سیاسی وقت استاندار خراسان رضوی درباره نتایج انتخابات شورای شهر دوره چهارم مشهد گفته بود که از مجموع یک میلیون و ۱۴۵ هزار و ۶۷۶ آرا ماخوذه، تعداد ۹۲۱هزار و ۸۲۱ رای، صحیح بوده است.
این در حالی است که در اردیبهشت ۱۳۹۶ تعداد یک میلیون و ۴۲۲ هزار  در انتخابات شورای شهر مشهد شرکت کرده اند و تعداد آرای صحیح نیز یک میلیون و ۲۲۵ هزار بوده است.

این آمار نشان می دهد در اردیبهشت ۹۶ نسبت به خرداد ۱۳۹۲ تعداد ۲۷۷ هزار نفر
بیش تر، در انتخابات شورای شهر مشهد شرکت کرده اند. تعداد آرای صحیح سال ۹۶ نسبت به ۹۲ نیز نشان از ۳۰۴ هزار رای دارد.
در انتخابات سال ۹۲ تعداد ۲۲۴ هزار رای به هر علت باطل اعلام شده. تعداد آرای باطله در انتخابات سال ۹۶ هم ۱۹۷ هزار رای است.

*آرای نفرات اول دوره های چهارم و پنجم
تعداد رای نفر اول انتخابات دوره چهارم شورای شهر مشهد، کمتر از یک سوم میزان رای نفر اول انتخابات دوره پنجم شورای شهر مشهد است و به طور دقیق تر رقم ۳۲ درصدی. یعنی ۲۵۶ هزار رای در برابر ۸۳ هزار.  نفر دوم انتخابات دوره چهارم مشهد در سال ۹۲ صرفا ۶۹ هزار و ۷۶ رای به دست آورده و دومین منتخب کلانشهر مشهد شد.

آخرین عضو اصلی شورای شهر دوره چهارم مشهد که رتبه ۲۵ انتخابات آن شهر را در سال ۱۳۹۲ به خود اختصاص داده بود فقط ۲۹ هزار و ۳۴۵ رای کسب کرده بود. در دوره چهارم شورای شهر، تعداد اعضای شوراهای شهر و روستا افزایش یافت و در مشهد شورای شهر ۲۵ عضو اصلی داشته ولی برای دوره پنجم شورا تعداد اعضای اصلی کاهش یافته و به ۱۵ عضو کاسته شده است.

*رقابت آخرین علی البدل ها با ۱۲۱ هزار و ۲۵ هزار
اولین نفر علی البدل انتخابات دوره چهارم مشهد ۲۹ هزار رای در سال ۱۳۹۲ کسب کرده بود. آخرین عضو علی البدل شورای هر مشهد در چارچوب انتخابات سال ۱۳۹۲ نیز که رتبه ۳۵ انتخابات را داشته فقط ۲۵ هزار رای به دست آورده بود.

در حالی نفر دهم علی البدل دوره پنجم شورای شهر مشهد در اردیبهشت ۱۳۹۶ تعداد ۱۲۱ هزار رای را کسب کرده و در آخرین رتبه علی البدل ها قرار گرفت که آخرین و دهمین عضو علی البدل دوره چهارم شورای شهر مشهد تعداد ۲۵ هزار رای از مردم مشهد گرفته است.

*دوره سوم شورای شهر مشهد
انتخابات دوره سوم شورای شهر مشهد در روز ۲۴ آذر ۱۳۸۵ برگزار شد و تعداد آرای شمارش شده بنا به اطلاعات موجود ۷۴۰ هزار و ۳۴۲ رای بوده است.

در دوره سوم انتخابات مشهد، تمامی منتخبان از جناح اصولگرا بودند. نفر اول دوره سوم، سیدمحمد طباطبایی یزدی بوده است با ۱۴۴ هزار و ۳۸۱ رای.
نفر یازدهم اعضای اصلی شورای شهر مشهد در آن دوره که آخرین نفر منتخبان بوده است تعداد ۷۱ هزار و ۵۶۲ رای کسب کرده بود.
۱۴۴ هزار رای منتخب اول اصولگرای دوره سوم در برابر ۲۵۶ هزار رای منتخب اول اصلاح طلب دوره پنجم(در سال ۱۳۹۶) قرار دارد.

*دوره های اول و دوم شورای مشهد
دوره دوم انتخابات شورای شهر مشهد در اسفند سال ۱۳۸۱ برگزار شد و در شهر مشهد یک میلیون و ۲۱۸ هزار واجد شرایط رای بودند که فقط ۸۲۷ هزار نفر در انتخابات مشارکت داشتند.
نخستین دوره انتخابات شورای شهر مشهد در اسفند ۱۳۷۷ انجام گرفت و مجموعا ۵۶۶ هزار و ۶۸۹ نفر از شهروندان مشهد در انتخابات شورای شهر حضور پیدا کردند. آمارهای جزئی تر از نتایج انتخابات های دوره اول و دوم شورای شهر مشهد در دسترس نیست. اما به هر رو با مشارکت نسبتا گسترده تر مردم مشهد در انتخابات اخیر شورای شهر این کلانشهر، اصلاح طلبان و اعتدال گرایان در قالب «لیست امید»، به طور مظطلق پیروز انتخابات شدند و تمامی کرسی های شورای شهر مشهد اختصاص پیدا کرد.

بنابراین می توان نتیجه گرفت که هر زمان چه در تهران و چه در مشهد، سطح مشارکت کاهش پیدا کند کاندیداهای جناح اصولگرا به خاطر داشتن پایگاه رای ثابت و ایدئولوژِک، با آرای کمتر پیروز میدان خواهند بود و هر زمان که میزان مشارکت تا حدی قابل توجه و چشمگیر شود جناح اصلاح طلب، می تواند در انتخابات شوراهای شهر در کلانشهرهای تهران و مشهد در حوزه مدیریت شهری به قدرت برسند و نمایندگی مردم را برای ۴ سال به عهده بگیرند.

نظرات بسته شده است.